Large_attack

Autonomni kulturni centar (AKC Attack)

Autonomni kulturni centar – Attack! udruženje je građana/ki koje prvenstveno djeluje na nivou grada Zagreba, s određenim projektima koji se realiziraju na razini cijlele Hrvatske. Bavi se poticanjem razvoja i prakticiranja alternativne kulture, mišljenja, djelovanja i izražavanja. Attack! je nestranačka, neprofitna, nevladina, volonterska udruga građana/ki koja stvara i širi kulturnu i političku alternativu te alternativnu ekonomiju, osiguravajući prostor u javnosti svima koji se žele kreativno izraziti i sudjelovati u promjenama na lokalnoj razini, koje vode slobodnom društvu.

Autonomna tvornica kulture. Zbog masovnosti organizacije i lakšeg poslovanja Autonomna tvornica kulture 2001. godine dijeli se na dvije udruge građana/ki sa sličnim idejama i ciljevima, ali i većom autonomijom u svakoj od ove dvije udruge. Osnovna motivacija bila je omogućiti prvenstveno mladim ljudima prostor za autentično stvaralaštvo i izražavanje te aktivizam. Kao udruženje građana/ki ne djelujemo po principu stroge centralizirane hijerahije nego smo podjeljeni u sekcije – timove, koji djeluju autonomno s obzirom na polja interesa i djelovanja.

Glavno i izvršno tijelo upravljanja udruge je skupština, dok pravo na zastupanje udruge imaju 5 člana/ce. Udruga broji približno pedesetak aktivnih članova/ca, koji redovno sudjeluju u stvaranju u i kreiranju programa i aktivnosti te približno stotinjak članova/ca koji se povremeno uključuju i daju podršku.

CILJEVI I DJELATNOSTI

Ciljevi udruživanja u Autonomni kulturni centar su:  * promicanje svih oblika alternativnog kulturnog (glazbenog, scenskog i likovnog) stvaralaštva, te djelatna skrb za ostvarivanje kulturnih, društvenih i drugih interesa građana/ki, osobito mladeži; * zaštita ljudskih prava i razvoj ljudskih sloboda; zalaganje za ravnopravnost spolova; doprinos buđenju ekološke svijesti ljudi i zaštiti okoliša, zaštita prava životinja, podržavanje inicijativa građana/ki i njihovo pravo na samoorganiziranje u izgradnji autonomnog civilnog društva; odbacivanje nasilja i razvijanje nenasilnih metoda; povezivanje i suradnja sa drugim civilnim, kulturnim, umjetničkim i sličnim grupama, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.  Načela djelovanja Autonomnog kulturnog centra – Attack! su: poštovanje različitosti stavova, misli i ideja, sloboda izbora, poštovanje života, te nacionalne, spolne, rasne, socijalne,seksualne i vjerske različitosti, samostalnost organizacije u radu, javnost, demokratičnost mišljenja te odgovornost pojedinca/ki i organizacije za rad.

POVIJEST

Attack kao udruga  otvoren je svim mladim umjetnicima/cama  koji se po prvi put predstavljaju javnosti. Cilj programa Attacka je da  služi kao radionica, ali i poligon za pokazivanje svoje umjetnosti široj publici. Attack! osim  fizičkog prostora daje i medijski prostor mladim zagrebačkim umjetnicima/cama. Aktivnosti obavlja u suradnji s drugim udrugama nezavisne kulture i mladih  iz Hrvatske i inozemstva i to na nekoliko umjetničkih područja. Nakon što smo izgubili neadekvatni prostor u tvornici Jedinstvo 2003. godine svoju djelatnost fokusirali smo na program u prostorima host udruga ili klubova kao što su Močvara, Studentski centar, KSET. 2009 godine grad Zagreb nam konačno dodjeluje prostor stare tvornice Medika u Pierrotijevoj ulici.

UNUTAR NK ZAGREB 041

Neki članovi Attacka od samog početka inicijative za osnivanjem NK Zagreb 041 aktivno sudjeluju u njegovom organiziranju. Ti članovi su i doveli do učlanjenja pravne osobe AKC u klub, te u dogovoru s ostalim članovima uplatili članarinu te dobili pravo glasa na Skupštini kluba. Nama kao klubu Attack je uvijek bio otvoren za sve vrste suradnje pa je tako poznato da smo kao klub nekoliko puta poslije utakmice roštiljali u dvorištu Attacka, a i prvi Zagreb te zove kao klupska večer bila je u prostorijama kluba. 

http://attack.hr/

https://www.facebook.com/klub.attack/?fref=tsPreporučite članak:
Skola-nogometa-banner
Standings provided by Sofascore
Nogometni klub "Zagreb 041"
Tišinska ulica 20
10000 Zagreb
IBAN: HR0323400091110706920 (PBZ)
OIB: 66080577328
MB: 4341503